with the support of
The workshop will be focused on the topics that will be the core of Eurosense – European Conference in Sensory and Consumer Science (Verona, 2-5th September 2018), organized by the Italian Sensory Science Society (SISS) and the European Sensory Science Society (E3S).
The workshop will focus on individual differences in sensory perception, liking, preference, choice and behavior, the core of the SISS Italian Taste research project that has just ended. The talks will also deal with the input of sensory studies in the promotion of healthier eating behaviors, the role of the context and of the relationships between sensory and instrumental studies.
The Italian Sensory Science Society is proud to host a presentation of the winner of Spanish Sensory Science Society (AEPAS) Young Researchers Award, within the E3S Student Exchange between the Italian and Spanish sensory science society.
After the workshop the general assembly will take place.
The workshop will be held in Italian language with the exception of the presentation of Student Exchange SISS/AEPAS Award’s winner.
Location
Programma
9.30-10.15 – Registrazione e welcome coffee
10.15-10.30 – Aspettando EuroSense: A Sense of Italian Taste
Erminio Monteleone, Presidente SISS – Università degli Studi di Firenze
10.30-11.00 – Influenza dei tratti psicologici sui responsi sensoriali e affettivi per i prodotti alimentari
Sara Spinelli & Alessandra De Toffoli, Università degli Studi di Firenze
11.00-11.30 – Ruolo della percezione sensoriale sul comportamento alimentare
Cristina Proserpio, Università degli Studi di Milano
11.30-12.00 – Tecniche immersive: uno strumento versatile nella valutazione dell’influenza del contesto di consumo sulle preferenze e scelte alimentari
Fiorella Sinesio & Elisabetta Moneta, CREA-AN, Roma
12.00-12.30 – Approcci strumentali e materiali di riferimento in supporto all’analisi sensoriale
Tullia Gallina Toschi & Alessandra Bendini, Università di Bologna
12.30-13.00 – Relazione del vincitore del Premio Student Exchange SISS/AEPAS nell’ambito della E3S
13.00-13.30 – Discussione
13.30-14.30 – Pranzo a buffet
14.30-17.00 – Assemblea dei soci
Moderatore: Erminio Monteleone, Presidente SISS – Università degli Studi di Firenze
Iscrizioni
Per partecipare al workshop è necessario registrarsi entro il 31 marzo 2018 qui
La partecipazione al workshop è gratuita per i soci SISS in regola con il pagamento della quota associativa per il 2018.
La quota di partecipazione per i non soci è 100 euro e comprende l’iscrizione alla SISS per il 2018. Si invitano quindi i nuovi soci a inviare il modulo di iscrizione disponibile alla pagina: iscrizione SISS per il 2018
Cena sociale: Al momento della registrazione specificare se si intende prenotarsi per la cena di giovedì 12 aprile (è disponible anche un’opzione vegetariana).
Cena sociale
Pagina in costruzione