Il congresso, organizzato dall’Università di Scienze Gastronomiche di Pollenzo in collaborazione con l’Università degli Studi di Torino, sarà dedicato allo scambio di riflessioni sui legami tra gastronomia, transizione ecologica e giustizia alimentare.

L’obiettivo principale di questa iniziativa è quello di contribuire al crescente dibattito sulla relazione tra gastronomia e sostenibilità. Sarà altresì il punto di partenza per la costituzione della Società Internazionale delle Scienze e Studi Gastronomici.

Il Congresso si terrà dal 23 e al 25 settembre 2022 a Pollenzo (Bra, CN) e a Torino, in concomitanza con Terra Madre Salone del Gusto 2022.

La deadline per la registrazione è stata estesa al 10 Agosto 2022. Per registrarti clicca qui.

Maggiori informazioni sul Congresso sono disponibili sul sito ufficiale: www.gastronomicsociety.org.

Vi invitiamo a divulgare questa iniziativa ed a contribuire con panel, contributi orali o poster (https://www.gastronomicsociety.org/news).

In particolare, si invita a presentare contributi per il panel “Sustainable Food for People: Acceptability, Inclusivity and Co-creation”  (keynote speaker: Dr. Sara Jaeger, Plant and Food Research, Auckland, Nuova Zelanda): https://www.gastronomicsociety.org/post/back-to-school-all-you-need-to-know

Sustainable Food for People: Acceptability, Inclusivity and Co-creation

Area coordinators: Luisa Torri, Maria Piochi, and Maria Giovanna Onorati

Call for papers: open

Keywords: Food Quality,  Food Sustainability, Sensory Science, Food Packaging, Food Labelling, Food Sociology, Food Technology, Food Science, Novel Food, Agri-Food Tech, Gastronomic Hospitality, Cross-cultural perception, Vulnerable Groups, Citizen Science, Co-creation.

Sustainable food should be acceptable and accessible to anybody. However, despite an increasing interest among people in consuming more sustainable foods, certain groups of people have difficulties in accessing pleasant, healthy and sustainable food (e.g. elderly, groups of people with specific pathologies and/or nutritional requirements, immigrants, poverty-stricken people, etc.). Indeed, the perception of food is complex, it strongly depends on the socio-cultural contexts in which we live and thus it requires multidisciplinary approaches to be studied. The panel aims to disentangle how sensory and consumer sciences may help in better understanding people consumption and which factors should be considered to develop sustainable and healthy foods which meet the needs and expectations of specific groups of people, also considering their active role in research approaches based on citizen science and co-creation.