Program

9.30-10.10 – A look towards the future: environment and health
Chair: Sara Spinelli, University of Florence
Invited Speaker: Sara R. Jaeger, Plant and Food Research, Auckland, New Zealand

The presentation begins by considering the environment and health in the context of factors that influence consumers’ daily decisions about what to eat and drink. One factor (health) is generally high in importance, while the other (environment) is not. This has remained the case through the covid pandemic as illustrated using data from a consumer study in the USA. The expectation is that environmental concern will gain in importance, and the talk considers vertical farming as a path to less environmental impact of food production. Consumes’ adoption of flexitarian and plant-based diets can also positively contribute to environmental sustainability, but barriers to uptake are complex. This is illustrated through results from a recent consumer study where plant-based beverages and their regular counterparts are compared. The talk concludes with some insights gained during consumer research in China, where life and peoples’ priorities can be very different to the Western world. 

10.10-10.30 – Questions & Answers – Discussion

10.30-10.45 – Break

10.45-11.00 – SISS per la sostenibilità: attività 2021/22
Moderatore: Erminio Monteleone, Università degli Studi di Firenze
Edi Piasentier, Università degli Studi di Udine – Monica Laureati, Università degli Studi di Milano

11.00-13.00 – Assemblea dei Soci

Luogo dell’evento

online workshop

Sara R. Jaeger

Invited speaker: Dott.ssa Sara Jaeger, Plant and Food Research, Auckland, New Zealand

La dott.ssa Sara R. Jaeger è a capo del gruppo Sensory and Consumer Insights presso Plant and Food Research in Nuova Zelanda. In questo ruolo, nel corso dell’ultimo decennio, ha sostenuto le industrie agroalimentari neozelandesi nel perseguimento di un maggiore orientamento al consumatore. Accanto a questo lavoro, Sara è focalizzata sullo sviluppo e l’implementazione di nuovi metodi per la ricerca sensoriale e dei consumatori. Pubblica regolarmente il lavoro del team e lo presenta a conferenze internazionali. Sara ha presieduto la conferenza internazionale Pangborn del 2011 e successivamente ha presieduto il Comitato esecutivo di Pangborn. Attualmente è Editor della rivista Food Quality and Preference.

Registrazione

La registrazione al workshop è di 100 euro e include l’iscrizione alla SISS per il 2021.
La registrazione per i membri SISS è gratuita.

Per registarsi, sia ai soci che ai non soci, è richiesta la compilazione del modolo di iscrizione

Modulo di iscrizione al workshop